Έναρξη σχολικής χρονιάς 2020-2021! Γράφει ο Γιώργος Αμέντας

Η νέα σχολική χρονιά είναι προ των πυλών. Μια διαφορετική χρονιά αρχίζει, σε συνέχεια της οδυνηρής περσινής λήξης, με μεγάλες ανησυχίες και άγχος για το αύριο. Η πανδημία έχει επηρεάσει όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας. Οι απόψεις πολλές. Η ουσία μία. Τα παιδιά μας πρέπει να βρεθούν στο φυσικό τους χώρο. Στο δεύτερο σπίτι τους. Στο σχολείο τους.
Είναι μεγάλη ανάγκη να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να επανενταχθούν γρήγορα και με ασφάλεια. Κάποιοι δεν φοβούνται ή δεν πιστεύουν. Δικαίωμά τους. Πρέπει να σεβαστούν όμως τον συνάνθρωπο – συμμαθητή τους. Να εφαρμόσουν τους κανόνες γιατί έτσι ορίζει η δημοκρατία. Οι γονείς οφείλουν να στηρίξουν το παιδί τους με τις πράξεις τους, ενισχύοντας έτσι και την προσπάθεια της συντεταγμένης πολιτείας για ασφαλή επανέναρξη της λειτουργίας των σχολικών ιδρυμάτων. Να απευθυνθούν στον παιδίατρο τους, έτσι ώστε να ενημερωθούν σωστά και ολοκληρωμένα και να μην επαναπαυθούν στα γνωστά διαδικτυακά τσιτάτα. Ένα από τα δομικά κύτταρα της κοινωνίας μας, το σχολείο, εδώ και έξι περίπου μήνες, με πολύ μικρές εξαιρέσεις, έχει νεκρώσει. έχουμε χρέος να το επαναφέρουμε στην ζωή.
Το υπουργείο οφείλει να παρουσιαστεί πιο έτοιμο από ποτέ. Από την πρώτη μέρα να υποδεχθεί στο σχολείο μαθητές, γονείς και κηδεμόνες με σχετικό έντυπο υλικό που θα ενημερώνει ξεκάθαρα και με σαφήνεια για όλες τις αλλαγές που θα μπουν στην καθημερινότητα μας. Να ορίζει ποιες είναι οι σωστές και ανεκτές συμπεριφορές και να βρει τον τρόπο με τον οποίο θα εμπνεύσει τους μαθητές να τις εφαρμόσουν. Να δημιουργήσει ολιγομελή τμήματα με ανάλογη διάθεση κατάλληλων και καθαρών αιθουσών έτσι ώστε να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις, με χρήση ενός θρανίου ανά μαθητή. Να προβεί σε προσλήψεις επιπλέον εκπαιδευτικού προσωπικού καθώς και προσωπικού καθαριότητας για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών. Σε περίπτωση αναγκαστικού κλεισίματος κάποιας σχολικής μονάδας, για ευνόητους λόγους, η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης πρέπει να είναι σχεδόν αυτόματη. Από την ίδια μέρα κιόλας οι μαθητές να παρακολουθούν τα μαθήματά τους διαδικτυακά ακριβώς όπως περιγράφονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα κάθε τάξης. Μέτρο εύκολο και ουσιαστικό. Όλα τα μέτρα πρέπει να κοινοποιηθούν σύντομα σε όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας για να είναι εύκολη και ομαλή η μετάβαση στην νέα καθημερινότητα. Επιπρόσθετα είναι αναγκαίο να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα για τα παιδιά με ιδιαιτερότητες.
Παραμένω αισιόδοξος ότι, η χρονιά θα κυλήσει ομαλά, τα παιδιά θα πετύχουν το στόχο της κοινωνικοποίησης, της μόρφωσης, της ανακάλυψης, της συνύπαρξης, της ομαδικότητας, ακόμα και μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο της πανδημίας και στο τέλος αυτής, θα βγουν και θα βγούμε νικητές.
Τέλος, πιστεύω ακράδαντα ότι οι εκπαιδευτικοί μας θα καταφέρουν να εμπνεύσουν, για άλλη μία φορά, τους μαθητές τους έτσι ώστε όλα αυτά τα μέτρα να φανούν ως ένα παιχνίδι για τα μικρότερα παιδιά αλλά και μία αναγκαστική πραγματικότητα για τα μεγαλύτερα που θα κάνει τη ζωή τους μες στο σχολείο ευκολότερη αλλά και ασφαλέστερη. Τα παιδιά μπορούν και προσαρμόζονται εύκολα, φτάνει να βρουν το κίνητρο για να το κάνουν.
Θα ευχηθώ λοιπόν σε όλους καλή σχολική χρονιά με υγεία και καλή πρόοδο στα παιδιά μας!
Υ. Γ. Η φωτογραφία είναι από το 11ο δημοτικό σχολείο Χίου. Τα παιδιά φιλοτέχνησαν, με την καθοδήγηση της εικαστικού και της θεατρολόγου, την Γκουέρνικα του Πικάσο κάνοντας ομορφότερη την αυλή του σχολείου τους στέλνοντας ταυτόχρονα και μήνυμα κατά του φασισμού. Πολλά συγχαρητήρια σε όλους!

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.